Krysspolarisering

Krysspolarisering er en fototeknikk som minimerer gjenskinn fra blanke objekter. Dette gjøres ved å gi lyset fra lyskilden en polaritet, for så å filtrere bort lyset med denne polariteten når lyset reflekteres og entrer linsa ved å bruke et polariseringsfilter på linsa. Ved å stille polariseringsfilteret på linsa 90 grader på polariteten på lyskilden, filtreres altså det aller meste av gjenskinn fra f.eks. polarisert blitz bort. Bakdelen med denne teknikken er at filterene på lyskilden og filteret på linsa stjeler bortimot 3 stopp lys tilsammen. Lyskilden må dermed være relativt kraftig dersom en skal fotografere på litt avstand. Til makro og nærbilder fungerer det imidletid utmerket.

Jeg hadde lyst å teste denne teknikken i forbindelse med fotogrammetri, men manglet  polariseringsfiltre til å montere på blitzene. Etter litt graving i boden fant jeg frem en gammel utdatert laptop med lcd-skjerm. Alle lcd-skjermer bruker krysspolarisering, og er forsynt med polariseringsfilter i en eller annen form. På de aller fleste er dette en film som er limt på selve lcd-panelet. Jeg ofret laptopen, og gikk løs på skjermen for å skaffe meg litt polariseringsfilm.

Her er oppsettet. To blitzer hvor polariseringsfilm fra laptopen er montert helt parallellt med "lærertyggis". På linsa har jeg satt et polariseringsfilter, og rotert dette slik at gjenskinn fra blitzene filtreres bort - krysspolarisering.

Første testobjekt var denne mikrofonen. Metallgitteret på toppen er vanligvis et vanskelig objekt for fotogrammetri fordi refleksjonene flytter seg med kameraposisjonene - det gir programvaren lite å forholde seg til.

Her er gitteret fotografert med krysspolarisering. Legg merke til at alle direkte refleksjoner fra blitzlyset er fjernet. Imidlertid ser vi at noen punkter skinner - dette er på grunn av interne refleksjoner, - lys reflekteres mellom flatene i gitteret før det refleteres inn linsa. Dette lyset har mistet polariteten fra blitzene på grunn av de interne refleksjonene, og slipper dermed forbi polariseringsfilteret på linsa. Bildet er tatt med blitz direkte mot den relativt skinnende døra i bakgrunnen - uten krysspolariseringa ville vi også sett refleksjoner på døra.

Dette mikrofonstativet er forkrommet, altså blankt, selv om det ikke ser sånn ut på bildet. Flatene hvor det polariserte blitzlyset reflekteres direkte tilbake i linsa ser nesten sorte ut, og teksturer, slitasje og fingeravtrykk kommer ekstra godt frem. Legg merke til at interne refleksjoner også her endrer polariteten slik at lyset slipper forbi polariseringsfilteret på linsa.

Et typisk objekt fra hverdagen ved fartøyvernsenteret fotografert med krysspolarisering. Vi ser fortsatt interne refleksjoner, men til fotogrammetri er disse lettere å hanskes med enn refleksjonene ved bruk av blitz uten krysspolarisering. Over nyttår skal jeg investere i ringblitz, og lage polariseringsfilter til denne. Det vil lette geometrisk dokumentasjon av blanke objekter ved hjelp av fotogrammetri betraktelig.

Jeg tok noen bilder av denne regulatoren på en 20 hk Union-motor for å teste hvor godt bildematerialet ville kjøre i Agisoft Photoscan. Resultatet ble slett ikke så værst - muligens det beste jeg har oppnådd i lignende scenarie med blanke flater og kunstige lyskilder. Skinnende objekter med mindre interne refleksjoner - som for eksempel en litt skitten bil, vil være relativt enkle å lage modeller av med denne teknikken.