Nytt fotoutstyr.

For å kunne oppnå best mulige resultater ved hjelp av fotogrammetri har vi investert i nytt fotoutstyr. I de aller fleste settingene vi bruker metoden i her på huset, er vi nært innpå store objekter, og det er ofte lite lys tilgjengelig. Behovet for ei god, lyssterk vidvinkellinse var åpenbart. Kameraet bør også takle situasjoner med lite lys tilgjengelig. Valget falt derfor på fullformat-kameraet Nikon D610, og ei Nikon 14-24mm f/2,8-linse.

Denne linsa er utrolig skarp og har særdeles lite forvrengning. Fokus- og zoom-ringen har jeg tapet fast på 14 mm, og fokus på 1 meter. Når man bruker blenderåpning f/8 vil uansett alt fra en halv meter til uendelig da være skarpt med denne linsa. Fotogrammetriprogramvaren ser ut til å trives best når hele bildeserien er tatt på en brennvidde ettersom forvrengninga endrer seg noe på ulike brennvidder - fokusringen endrer også brennvidde og dermed forvrengninga en anelse. Med tapinga slipper jeg å bekymre meg for at jeg ved et uhell endrer innstillinger underveis. Godt stativ og fjernkontroll er et "must" for å få skape bilder.

Ett enhåndsgrep til stativhodet har vist seg tidsbesparende når en ofte tar bildeserier på 2-300 bilder.

Seks slike halvannenmeters lysarmaturer ble kjøpt på "Biltema" til en svært fordelaktig pris. Når en skal fotografere innredninger er en avhengig av store lyskilder for å unngå skarpe skygger. Vi har testet fjernstyrte blitzer med hvitparaplyer, men er mere komfortable med fastlys. Man har da bedre arbeidslys, og har større forutsetninger for å få riktig eksponering i bildene. Blitzene trenger tid på å lade opp til nytt "shot", og det er fort gjort å være litt for rask. De sluker batterier, og paraplyene blir skitne og tåler lite juling. Siden de store lyskildene kaster myke skygger kan man også flytte disse midt i bildeserien uten at dette ser ut til å få konsekvenser for programvarens arbeid med bildematerialet.