Dokumentasjon på motorjakta "Anne Bro"

Sjef for fellestjenestene ved Nordnorsk Fartøyvernsenter, Nils Marius Johansen, og undertegnede startet arbeidsåret 2017 med forberedelser av et besøk til Blokken verft, hvor de har "Anne Bro" på slipp. Min del av jobben skulle være fotografering for fotogrammetri, samt panoramaer fra skipperlugaren akterut. Blogginnlegget her vil fungere både som rapport til RA, kommunikasjon til verft, og formidling til publikum.

Forberedelsene, for min del, bestod i hovedsak av å klargjøre alt nødvendig fotoutstyr. Funksjonstest av kameraer, linser og blitz, fjernkontroller, backupkamera, rensing av linser, sjekking av kamerasensorer, sletting av minnekort, opplading av batterier og backupbatterier, justering av panoramastativ, verneutstyr, lykter, laptop, måleverktøy, markører til fotogrammetri etc. Når man er i felten, som her på Blokken, finnes det ikke butikker i nærheten som har batterier, minnekort, eller andre ting man muligens får bruk for. - Det er dårlig "style" å dra på oppdrag for så å finne at man har glemt et eller annet som får konsekvenser for produktet man skal levere, eller at man må bruke unødvendig tid på vedlikehold og forberedelser "in situ".

Nils Marius stod bl.a. for kommunikasjonen med verftet. Han bad dem rydde områder de ønsket dokumentert, samt koste dekk og dørker fri for spon og annet løst. Dette er viktig for optimale resultater ved bruk av fotogrammetri, så vel som panoramafoto. I tillegg sjekket Nils at de hadde arbeidslamper tilgjengelig, - hvis ikke måtte vi tatt med egne. Han sjekket også at vi hadde fartøyet mest mulig "for oss selv" og at tidsrommet for økta falt i en periode hvor det pågikk minst mulig arbeid på fartøyet.

Vel fremme på Blokken tok vi en runde i hallen hvor Anne Bro stod, for å sjekke forholdene. Vi fikk skrudd på mest mylig lys, og merket fort at enkelte kurser koblet ut og inn ettersom andre maskiner på bruket ble tatt i bruk. Selv ved full belysning var det relativt mørkt på dekk og rundt skroget. Dette med lys er viktig i fotosammenheng. Lite lys gir lange lukkertider og treg, samt upresis autofokus. Alle bilder til fotogrammetri-dokumentasjonen ble derfor tatt med ringblitz. Vår blitz har dessuten innebygget video-lampe som er til god hjelp for autofokusen i kameraet. Fordelen med å bruke blitz er at man får så korte lukkertider at man kan bruke kameraet håndholt. Vi slipper å tenke på belysning og kamerastativ, og fotograferinga går derfor meget raskt.

Dette med rydding er svært viktig! Når man fotograferer går man gjerne med "ett øye på kameraet og ett øye på motivet" - da er det fort gjort å snuble i plankebiter eller annet som måtte ligge å slenge. Ryddinga forlanges ikke bare av HMS-hensyn, - ved fotodokumentasjon må man forvente at man møtes med innsyn til det som skal dokumenteres. Dokumentasjonsoppdrag har gjerne ei stram tidsramme, som ikke er ment brukt på rydding. Det ligger dessuten ikke til besøkende å flytte på ting og gjenstander der andre er i en arbeidsprosess - det kan fort føre til frustrasjoner for begge parter. På "Anne Bro" var ryddinga ombord, og rundt fartøyet fullt akseptabel. Det som var igjen av dekket var ryddet og kostet. Ting og tang var flyttet opp på den uoriginale romluka - som ikke var interessant i dokumentasjonsøyemed. Innsyn til skroget var svært godt, og det var romslig og ryddig hele veien rundt. I forkant av baugen var imidlertid en lettbåt parkert, og denne gjorde det vanskelig å få fornuftige fotoposisjoner rundt baugen. Når en fotograferer for fotogrammetri må en gjerne ta ekstra mange bilder når en runder skarpe hjørner på objektet - dette fordi programvaren er avhengig av god overlapping, mens motivet endrer seg radikalt når en runder endene.

Temperaturen i hallen var omlag -10℃, noe som kan være ei utfordring i fotosammenheng. Det blir lett dugg på linsa når det er så kaldt. Dette medfører at man stadig må sjekke bildene man tar, og under fotograferinga blir det gjerne til at man holder pusten mere enn hva sundt er. Batterier tenderer å ha mindre stamina i kulden, og da er det kjekt å ha reservebatterier og lader klar.

En av verftets arbeidere var tilgjengelig mens vi holdt på, og kunne gi svar på spørsmål ang. fremdrift på prosjektet, hvor lysbrytere var, hvor toalett og kantine var osv. Veldig kjekt! Han viste oss bl.a. hvordan vi skulle bruke verftets flyttbare motoriserte stillaser. Disse gjorde at vi kunne komme oss opp i høyden langs hele BB-side, og langs halve SB-side. Med tanke på fotogrammetri-fotograferinga er dette kjempekjekt. - Vi fikk da tatt bilder fra utenfor skroget og inn på dekk, Noe som gjør at vi enkelt kan sy sammen utsiden av skroget med dekket i fotogrammetrimodellen, og således få en mer helhetlig modell.

I forbindelse med dette dokumentasjonsoppdraget har jeg publisert følgende andre blogginnlegg:
- Effektiv rydding av høyoppløst punktsky i Agisoft Photoscan - "Anne Bro". 
- Fargekorrigering av foto.

Planlagte blogginnlegg i forb. med Anne Bro:
"HDR-panorama i "PTGui""
"Sikker, rimelig og brukervennlig deling av enorme datamengder - NAS som delingsplatform."
"CloudCompare - et godt gratisprogram for praktisk bruk av punktskyer."

Her er en smakebit av fotogrammetri-dokumentasjonen - beklager treg nedlasning!