Photosynth

Microsoft har i lengre tid forsket på hvordan de kan få programvare til å plassere bilder i forhold til hverandre. Visjonen er at programvare skal klare å finne ut hvor i verden et bilde er tatt utifra detaljer i bildet, og slik legge til rette for "virtuell turisme". I første rekke er det vel de store attraksjonene som Eiffeltårnet, Grand Canyon osv. som er fokuset, men tanken er at en nettbruker som ser på et bilde av feks. et fjell, på internett, skal kunne finne flere bilder av samme fjellet, - uten at bildet er tagget med søkeord eller filnavn som indikerer at det er akkurat det fjellet. Dvs. at søkemotoren arbeider kun med detaljer i bildet, uavhengig av hvilke metadata bildet måtte ha. Teknologien er allerede i bruk ved feks. ansiktsgjenkjenning slik vi finner i ulike galleri/bilde-programmer på sosiale nettverkssteder som facebook.

På veien mot å realisere denne visjonen har Microsoft lansert "Photosynth". http://photosynth.net/ Mange bruker nettstedet til å sy sammen panoramabilder som er tatt fra ett og samme sted, men Photosynth er langt kraftigere enn som så. Så lenge det er tilstrekkelig overlapping mellom bildene er Photosynth i stand til å sy sammen bildesamlinger, uavhengig av hvilken vinkel disse er tatt fra. For å få til dette bruker Photosynth samme teknologi som er vanlig i fotogrammetri, hvor felles detaljer i ulike bilder gjenkjennes. Programmet finner dybder i bildene ved å triangulere de ulike fellesdetaljene, og kan dermed finne ut hvilken vinkel/retning kameraet var rettet i forhold til de andre bildene. Utifra denne informasjonen dannes en punktsky som representerer detaljer som programmet har funnet at bildene har til felles. Her følger et eksempel på en "photosynth" satt sammen av 473 høyoppløste bilder tatt ombord i Fuglø. Klikk litt rundt på bildere og de forskjellige funksjonene.


Photosynth-materialet kan lastes ned ved hjelp av "Photosynth-toolkit" og brukes til å lage 3d-modeller, - men det skal vi komme tilbake til en annen gang :)