Målinger

Til nøyaktige målinger for skalering av fotogrammetrimodellene bruker vi en Leica Disto D8. Denne har Bluetooth, og kan sende målene direkte til andre enheter som støtter dette.

Leicaen kan skrues på fotostativ og lignende, den har også en plate som kan bikkes ut slik at en kan måle fra inni hjørner. Det er imidlertid vanskelig å treffe det man sikter på med den lille måleren, derfor har vi laget oss ei "siktestang" som vi har skrudd den fast til.

Vi bruker et nettbrett som støtter bluetooth sammen med Leica-måleren. Her har vi installert "apper" som lar oss ta bilder, for så å kunne tegne inn målinger og registrere disse med Leicaen. Vi tar gjerne 3-4 målinger pr. punkt, og den som representerer et gjennomsnitt av disse sendes til appen. Målene og bildene sendes direkte til backup i "skyen".

Målinger mellom "targets" i salongen på hoveddekket i Grytøy. Alle disse er registrert i fotogrammetriprogrammet, og dette rapporterer deviasjon eller forskjell mellom modellen og målingene. For salongen her rapporterer programmet et samlet avvik på 1,4 millimeter - det synes vi er godt nok!

Planen er å dokumentere hele dekket. Da er det greit å ha slike "targets" å sy sammen punktskyene med. Vi prøver å få merkene fra naboområdene med i bildetakinga. Dette lar oss definere geometriske sted på fordekket i forhold til salongen. Når vi så dokumenterer fordekket kan det nye tillegget til modellen orienteres i forhold til allerede kjente punkter. Det er dermed ikke bildematerialet som er referansen for plasseringa av tillegget, men kjente geometriske punkter. Dette gjør at vi kan vente med å dokumentere fordekket til det er ryddet og ser helt annerledes ut enn slik som på bildet (så lenge merkene får stå i fred).