Bruksanvisning for virtuell omvisning. MS "Gamle Skogøy".

M/S "Gamle Skogøy". Oktober - Desember 2021.

I perioden oktober - desember 2021, ble et omfattende fotograferingsarbeid utført av NNFA ombord i M/S "Gamle Skogøy". 222 panoramaer på 374 megapixler hver, ble utarbeidet. Hvert enkelt panorama ble satt sammen av fotografier tatt i 24 retninger. For å øke kameraets dynamiske rekkevidde ble det tatt 3 eksponeringer for hver retning (HDR). Ei normaleksponering, ei 3 stopp overeksponert (for å få best mulig dekning av skyggeområder) og ei 3 stopp undereksponert (for å minske "utbrenning" rundt lyskilder). Det vil si 72 eksponeringer for hvert panorama. Totalt er altså de 222 panoramaene satt sammen av 15984 eksponeringer. 

Alle tilgjengelige områder ombord er forsøkt avfotografert, og panoramaene er fordelt som følger:

 • Båtdekk: 39 stk.
 • Stormdekk: 53 stk.
 • Hoveddekk: 100 stk.
 • Maskindekk: 30 stk.

For hvert enkelt dekk har vi laget ei virtuell omvisning. De fire ulike omvisningene kan nås fra ei startside:
 http://delebanken.no/panorama/skogoey/

Bruk av startside

Startsiden inneholder kun linker til de ulike dekkene. Når du klikker på bildene eller teksten åpnes den virtuelle omvisningen for det respektive dekket i et nytt vindu.

Bruk av panoramavisning

Når du har klikket deg inn på et av dekkene fra startsiden, har du kommet til det første panoramaet i den virtuelle omvisninga for dekket. For å se deg rundt klikker du og drar på bildet. Hvis du har scrollehjul på musa kan du bruke det til å zoome inn/ut.

Nederst på siden vises en meny. Denne kan skjules ved å klikke på ikonet ved 6. For å få menyen frem igjen beveger du musepekeren mot nederst i bildet, en pil vil da vises. Klikk på pila for å vise menyen.

I bildet over er menyen indikert med tall og piler. ikonene de peker på fungerer som følgende:

 1. Forrige panorama i den virtuelle omvisninga.
 2. Roter panoramaet sideveis
 3. Roter panoramaet opp/ned
 4. Zoom inn/ut
 5. Fullskjermvisning av/på
 6. Skjul menyen
 7. Neste panorama i den virtuelle omvisninga

 Bruk av kart

Kartet nede til venstre på skjermen viser til en hver tid hvilket panorama du ser på. Den brune sektoren viser også hvilken retning du ser. Hvis du klikker på et av de andre "kameraene", vi dèt panoramaet åpnes. Ved å klikke på kartet, utenfor linkene, vil en større utgave av kartet vises.
 
Visning av stort kart. Menyen er skjult.

For å sende det store kartet ned i hjørnet igjen, klikker du på det, utenfor linkene. Hvis du vil se et annet panorama, klikker du på linken i kartet.

Deling av linker


Hvis du vil dele linker til detaljer, kan du zoome inn på disse, kopiere lenken i adresselinja, og maile den til den du vil dele med. Mottakeren vil da kunne se akkurat det du har linket til, og utifra kartet vil hen også kunne forstå nøyaktig hvor i fartøyet detaljen befinner seg.